Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 

Search Site
Powered by Bravenet.

 

I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER EUROPEAN TOUR 2013

Najpoznatiji europski ‘vampiri’, oni iz Helsinkija – The 69 Eyes u rujnu su prošle godine objavili svoj deseti studijski album višestruko simboličnog naziva ”X”, a krajem siječnja konačno krenuli i na željno iščekivanu europsku turneju.
Za razliku od one koja je Europom protutnjala prije tri godine kada su The 69 Eyes zasvirali i na nama domaćem terenu, ovaj put ih nemamo priliku vidjeti u Hrvatskoj, no da tuga ne bude prevelika, ‘I Know What You Did Last Summer Tour 2013′ zaustavila se u, na prihvatljivoj nam udaljenosti, u Bratislavi 03. veljače te u Beču 04. veljače 2013. I zato je, po već uigranom rasporedu, trebalo rezervirati hotelske sobe, kupiti karte za vlakove, spakirati kofere i krenuti….

Prva postaja – Bratislava, Majestic Music Club – 03.02.2013.

Nakon prijeđenih 600-njak kilometara kroz četiri države (Hrvatska, Slovenija, Austrija i Slovačka), smještaja u hotel i kratkog odmora došao je trenutak za ponovni susret sa The 69 Eyes.
Majestic Music Club u Bratislavi u nedjelju je, 03. veljače, bio daleko od dupko punog, no unatoč tomu oko 200-njak poklonika vampira iz Helsinkija koji su se u MMC sjatili ne samo iz Slovačke već i susjednih zemalja baš poput nas, stvorilo je užarenu atmosferu već od prvog takta i pjesme koja je upravo objavljena kao singl u Europi – ”Love Runs Away”. Da, već su uvodni taktovi i pojava benda na pozornici potvrdili da su The 69 Eyes u top formi i spremni svoj goth’n'roll stav raspršiti Bratislavom. Nakon glasne reakcije publike uslijedile su svima dobro znane uzdanice ”Dead N’ Gone” i ”Gothic Girl”, a bend potom okreće u ”X”smjeru sa ”Tonight” koja je, posebice u našim redovima, izazvala posebno oduševljenje. Nakon dobre, stare ”Perfect Skin’‘ koja je dobila ‘Bratislava style’uslijedila je jedna od miljenica vaše izvjestiteljice s aktualnog albuma ”I Know What You Did Last Summer”, po kojoj je i turneja dobila ime, i više ništa osim ludila u publici nije bilo važno.
The 69 Eyes vrlo su vješto, besprijekornom vokalnom i instrumentalnom izvedbom, okupljene nagnali na glasno pjevanje, bilo je i nezaobilaznih vriskova kada je Jyrki69 skinuo sunčane naočale i publici pokazao oči, a ‘X’-aktičko raspoloženje nastavilo se sa, uživo još boljom nego na studijskoj snimci, ‘Black’ dok je ‘Borderline’, kako sam i očekivala, posebice razgalila publiku, a samJyrki joj je dodao poseban dodir prikladnom plesnom koreografijom kojoj se bez imalo oklijevanja pridružila i publika.
U nastavku koncerta bend je svoj upečatljivi gothic potpis ostavio sa ‘Dance d’Amour’, iznimno snažnom u live aranžmanu ‘Red’ te svojim klasicima ‘Feel Berlin’ i na kraju ‘Devils’ tijekom koje je publika neumorno skakala.
I dok je tijelom strujio onaj dobar osjećaj adrenalinske navale rock n’ rolla i činilo se da smo još na prvoj pjesmi, bend se povukao s pozornice. Neumorno dozivanje publike i skandiranje za pjesmom ‘Brandon Lee’ nije trajalo dugo jer petorka iz Helsinkija vratila se i publiku nagradila sa još jednim nizom svojih goth’n'roll klasika – legendarnom ‘The Chair’, nezamjenjivom ‘Brandon Lee’ koju je publika doživjela sa posebnim intenzitetom i osjećajem te za kaj sa ‘Lost Boys’,pjesmom koju bi neki od nas mogli proglasiti svojom osobnom himnom.
Nakon glazbene poslastice koja je, naravno, trajala prekratko preostalo je samo zaključiti da su The 69 Eyes baš poput vina – s godinama sve bolji, a potom se pridružiti dijelu publike i bendu na upriličenom afterpartyju koji je potrajao do sljedećeg jutra i…. novog koncerta u Beču.

Druga postaja – Beč, Arena – 04.02.2013.

Svega sat-dva-tri sna i već iz Bratislave putujemo prema Beču, našoj drugoj i, nažalost, posljednjoj destinaciji ‘I Know What You Did Last Summer’ europske The 69 Eyes turneje. Još pod navalom adrenalina i primljene doze rock n’ rolla mračnog predznaka s velikim nestrpljenjem očekujemo koncert u bečkoj Areni koji će, znamo, poprimiti drugačiju nijansu uživanja u nekim od najdražih nam nota od one prošle večeri.
Naime, mala dvorana Arene Wien klub je drugačijeg profila od MMC-a u Bratislavi i mjesto na kojem, vjerojatno, bend može ostvariti najbliskiji kontakt s publikom od koje ih ne dijeli čak ni zaštitna ograda, a kamoli momci iz osiguranja. A i bila je dupkom puna što nesumnjivo stvara drugačiji subjektivni doživljaj ne samo glazbe, već i vlastite uključenosti u isti.
Prije The 69 Eyes na pozornicu izlaze austrijski momci Reverend Backflash i razvaljuju rock zvukom na tragu legendarnih Backyard Babies. Odličan izbor za zagrijati publiku pred još jedan goth ‘n’roll spektakl kojeg The 69 Eyes otvaraju, kao i u Bratislavi, sa ”Love Runs Away”, ali nastavljaju u pomalo izmijenjenom slijedu pjesama koje su odsvirali i večer ranije.
Bečka publika, u kojoj smo uočili nekoliko lica iz domovine nam, bez imalo je suzdržavanja uživala u svakoj odsviranoj noti pa je atmosfera bila na vrhuncu već u prvom dijelu koncerta kada je na red došla ‘Gothic Girl’ na koju je bend vrlo vješto nastavio ‘I Love The Darkness In You‘ koja se doista doima kao logični nastavak priče započete sa prvo spomenutom pjesmom na albumu ‘Blessed Be’ (2002.). ‘Betty Blue’, ‘Black’, ‘Borderline’, ‘Never Say Die’…. i tako redom do ‘Devils ’dočekane su sa neskrivenom dozom pozitivnih emocija koje su zavladale klubom dok je atmosfera bila konstantno na vrhuncu, bez ikakvih oscilacija u izmjeni pozitivnih vibracija na relaciji bend-publika.
Kraj opet dolazi prebrzo uz skandiranje na ‘Devils’. Bend odlazi s pozornice, a publika zove na još. I baš kao i u Bratislavi, The 69 Eyes vraćaju se i za pozdrav od austrijske publike razgaljuju sa ‘The Chair’, istinski svevremenskom ‘Brandon Lee’ i ‘Lost Boys’.
Vidjeti The 69 Eyes uživo, i nakon više od desetljeća i nebrojeno mnogo koncertnih i festivalskih nastupa, uvijek je iznova poseban doživljaj. Nevjerojatna količina energije s kojom bend ulazi u svaki koncert i povezuje se s publikom bogatstvo je s kojim se mogu pohvaliti samo odabrani. The 69 Eyes opet su, svojom predanošću i glazbenom emotivnošću, no istovremeno i čvrstoćom svog jedinstvenog zvuka, stvorili onaj osjećaj koji ne možeš objasniti, a želiš samo – da potraje.
Nema sumnje da publika diljem Europe ovih dana uživa kao što smo i mi tijekom vikenda. Biti dijelom ove turneje uistinu je povlastica jer The 69 Eyes bend su koji u glazbu unose srce i dušu. I zato, dok nam se nekom drugom prilikom ne svrate u Hrvatsku, uživajte u The 69 Eyes kad god i gdje god vam se pruži prilika jer The 69 Eyes su osjećaj koji uvijek iznova vrijedi ponoviti.

Više fotografija potražite u našoj foto galeriji! :)

Tekst i foto: Ivy